Dwudziestu pięciu młodych piłkarzy FC Barcelony uczyło się gotować proste, szybkie i tanie potrawy. Zajęcia, które prowadzili kucharze z fundacji Alícia, są częścią kampanii „Jesteśmy tym co jemy”.
Po treningu drużyny B, niektórzy z juniorów, piłkarze Juvenil A i koszykarze wzięli udział w warsztatach kucharskich w ramach akcji „Jesteśmy tym co jemy” opracowaną przez fundację. Zajęcia były prowadzone przez kucharzy z fundacji Alícia. Zgromadziły one wszystkich młodych sportowców mieszkających w La Masii, którzy uczyli się prostych, tanich i szybkich receptur. W kuchni przyświecał im jeden cel: jeść zdrowo, nie spędzając dużo czasu w kuchni.
Gotuj łatwo, jedz zdrowo
W pierwszej części warsztatów kucharz Marc Puig-Pey mówił o ważności przestrzegania zdrowej diety, która powinna być przez nich stosowana, a także na czym powinna ona polegać. Wśród potraw, które przygotowywali zawodnicy były m.in. fasola, makaron z warzywami, jogurt truskawkowy czy sok pomarańczowy. Celem było nauczenie piłkarzy przygotowywania takich dań, które są teraz rzadko obecne w jadłospisie młodych ludzi, np. rośliny strączkowe, warzywa, owoce i ryby.
Następnie zawodnicy zostali podzieleni na grupy, w których sami musieli sobie poradzić z gotowaniem kilku szybkich potraw ze składników oferowanych przez kucharzy. Z pysznej zabawy i rozrywki, sportowcy mogli wyciągnąć wiele przydatnych wniosków. Najważniejsze jest to, że nauczyli się zdrowo gotować. W sumie zajęcia trwały półtorej godziny. Warto podkreślić obecność piłkarzy FC Barcelony B: Marc Muniesa, Sergi Roberto, Rafinha, Sergi Gómez i Espinosa.
Zdjęcia: tutaj
Źródło: fcbarcelona.cat