Monas de Pascua, czyli typowe katalońskie ciasto powstaje także na Wielkanoc. Jest ono pokryte dużą ilością czekolady. Można znaleźć i takie, które są udekorowane w barwy FC Barcelony.
Monas de Pascua, która jest typowym wypiekiem na wielkanocnym stole w Katalonii, można znaleźć w barwach FC Barcelony. Jest wiele motywów związanych z Dumą Katalonii, które są wykorzystywane przez cukierników do powstawania tego ciasta, ale ostatnim, jaki pojawił się jest puchar za Klubowe Mistrzostwa Świata. Piłkarze Pepa Guardioli zdobyli takowy w grudniu 2011 roku.
Inne ciasto tego rodzaju, ale nie z okazji Wielkanocy, mogliśmy oglądać przed jednym ze starć FC Barcelony z Realem Madryt. A wyglądało ono tak:
A tak prezentuje się wielkanocne trofeum za Klubowe Mistrzostwa Świata:
{iframe width=”560″ height=”315″ src=”http://www.sport.es/swf/CTVPlayer.swf?assetID=1463867_es_videos&location=embed” frameborder=”0″ allowfullscreen}{/iframe}
Źródło: Sport.es